دنبال مطلبی در مورد بُعد روانشناسی شخصیتپردازی بودم که به این کتاب برخوردم. البته هدف این کتاب بیشتر آشناتر کردن نویسندهها با اصول کلی روانشناسی و رواندرمانی، انواع بیماریها و اختلالات روانی و راههای درمان آنها، و البته هشدار به نویسندهها در مورد استفاده از کلیشههای نادرست در تعریف بیماریهایی مانند شیزوفرنی است. در این کتاب به بیماریهایی مانند اختلال دوقطبی، افسردگی عمیق، بیشفعالی، سادیسم، مازوخیسم، شیزوفرنی، اختلال چندشخصیتی، وسواس و ترس (فوبیا) و چند بیماری دیگر پرداخته شده است. خواندن این کتاب لزوماً برای کسانی که به نوشتن علاقه دارند نیست و هر کسی که علاقه به دانستن انواع اختلالهای روانی دارد جالب خواهد بود. نویسنده که خود داستاننویس هم است و در عین حال دکترای روانشناسی دارد، دغدغهاش این بوده که اشتباهات مکرر نویسندگان خصوصاً هالیوودی را با این کتاب هشدار بدهد تا نویسندگان در نوشتههای جدیدشان دچار اشتباه نشوند. او در وبلاگش مطالبی در این خصوص گذاشته است:
http://archetypewriting.blogspot.com/
یکی از اختلالاتی که در این کتاب از آن یاد شده، اختلال تغذیه است که بیشتر در زنان سفیدپوست رخ میدهد چون جامعه و رسانه الگوی زن لاغراندام را سالهاست به ذهن زنان حقنه کرده. کار به آنجا کشیده شده که چند مدل معروف آمریکایی به خاطر رژیمهای غذایی خطرناک از دنیا رفتهاند. این بیماری آغازش با باورهای غلط و تلقین است ولی در نهایت به وسواسی میانجامد که موجب ترجیح مرگ بر چاقی میشود، حتی چاقیای مانند بزرگ شدن برخی از اجزای بدن زنانه پس بلوغ که کاملاً طبیعی است.
چیزی که دوست داشتم در کتاب باشد ولی اثری در آن نبود، بررسی پیچیدگیهای روانی انسانهاست. مثلاً پرداختن به اینکه چرا شخصیتهای نویسندگانی چون داستایوسکی یا آلبر کامو این قدر پیچیده ولی باورپذیرند در حالی که این همه شخصیت عجیب و غریب در بسیاری از فیلمها و کتابها وجود دارد که هیچ رقم نمیشود باورشان کرد.